Bomen planten voor Proefpark Kolblei De Goorn

Het is een frisse middag als ik samen met Donny en Alex van Braas & Partners loop richting een stuk grond vlakbij het winkelcentrum Vijverhof in Avenhorn/De Goorn. Donny en Alex waren duidelijk goed voorbereid met hun laarzen terwijl ik daar sta met mijn witte sneakers. Hier ontmoeten we een goede bekende van Donny, Sebastian Schreijer en initiatiefnemer van Proefpark Kolblei.

Over Proefpark Kolblei
Op het terrein zie ik wat boompjes die niet al te lang geleden geplant zijn en er staan wat boomstammen van ca. 50cm hoog in een cirkel die wat weghebben van een kring om met elkaar te zitten. Sebastian komt samen met nog twee bekenden naar ons toe en ze hebben naast tuingereedschap ook diverse jonge planten en boompjes meegenomen. De bedoeling is dat we er vandaag wat gaan planten op het terrein. Ik vraag Sebastian naar dit initiatief en hij begint er spontaan over te vertellen. “Ik heb dit stukje grond aangekocht met als bedoeling hier een soort van voorloper op een voedselbos te realiseren. Sinds 1,5 jaar ben ik al bezig met het speuren naar stukjes grond in Koggenland die vrijkomen en om deze aan te schaffen. Hierbij is mijn focus op het realiseren van een park waar er verschillende soorten eetbare bomen komen. Van bessen/frambozen tot grote walnoten. Waarom? Ik vind het zelf leuk om te doen en daarnaast wil ik zien of een concept als deze ook gaat werken. Door een dergelijk initiatief te starten creëren we een park waar men naast al het eetbare dat hier groeit ook een plek heeft om met hun kinderen te vertoeven. De connectie met de natuur.

Ik ben me hierin gaan verdiepen en heb ook diverse cursussen gevolgd en ga binnenkort verder ervaring en kennis opdoen om zo nog meer te weten te komen. Het zou echt mooi zijn als we een stuk grond van ca. 1 tot 5 hectare kunnen bemachtigen om daar dit concept op uit te rollen. Echter is het naast de aankoop van de grond ook een investering in de bomen en planten zelf met daarbij de vraag hoe dit het beste in te richten. Met Proefpark Kolblei zetten we een eerste stap en kan ook ik zien wat wel en niet werkt.

Braas & Partners was tijdens deze dag niet alleen aanwezig om Sebastian te helpen bij het planten, wij vinden een initiatief als deze ook echt een waardevolle toevoeging en kijken samen naar de mogelijkheden om hem in de toekomst te helpen bij een grotere investering. Benieuwd of wil je graag Sebastian helpen bij dit initiatief? Wij brengen je graag in contact.

Op de foto, van links naar rechts: Donny de Vos (Braas&Partners), Sebastian Schreijer (initiatiefnemer) en Alex Hulst (Braas&Partners)