Ken jij de risico’s van de elektrische step?

Ken je de risico’s van de elektrische step?

We zien ze allemaal steeds vaker voorbij komen in het straatbeeld; de elektrische steps! Juist in deze tijd waarin de verlanglijstjes met cadeaus weer worden gemaakt, willen we deze voertuigen graag onder de aandacht brengen. Ben je je ervan bewust dat de steps niet op de openbare weg mogen rijden en eventuele schade onverzekerd is?

 

Motorrijtuig en openbare weg

De elektrische step die volledig door een accu wordt aangedreven, wordt gezien als motorrijtuig.

In de Nederlandse wet is geregeld dat een voertuig alleen op de openbare weg mag rijden als het type door de overheid (RDW) is goedgekeurd. Als openbare weg wordt alle ruimte gezien waar anderen ook kunnen komen; de stoep en een parkeerterrein zijn dus ook openbare weg!

Op dit moment zijn er door de overheid geen (volledig op accu rijdende) elektrische steps goedgekeurd. Wordt er toch met deze steps op de openbare weg gereden, kan de politie een boete geven of het voertuig in beslag nemen. Dit is natuurlijk al vervelend en kostbaar genoeg, maar een extra probleem dat grotere financiële gevolgen kan hebben, is dat er geen dekking is voor eventuele schade die met of door de elektrische step aan derden wordt toegebracht.

 

Geen dekking op aansprakelijkheidsverzekering

Op elke aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren of bedrijven (AVP/AVB) is schade met of door een motorrijtuig namelijk uitgesloten van dekking.

Aangezien er geen dekking is op de AVP en AVB verzekering, zal eventuele schade van een derde door jouzelf moeten worden betaald. Wanneer je (jouw kind) bijvoorbeeld op de step rijdt, het evenwicht verliest en tegen een geparkeerd staande auto aan valt, zal jij de schade aan de auto zelf moeten betalen. Bij alleen materiële schade is dit wellicht nog te overzien, maar stel je eens voor dat je tegen een passant aan botst of een aanrijding met een ander voertuig veroorzaakt waarbij letsel aan de tegenpartij ontstaat. De kosten die bij een letselschade komen kijken, kunnen enorm zijn en dien je dan ook zelf te betalen!

 

Deelsteps in het buitenland

In het buitenland staan steeds vaker elektrische deelsteps langs de kant van de weg. De steps zijn met een app te ontgrendelen en kunnen op een willekeurige plek weer neergezet worden. Het maakt een bezoek aan een stad extra leuk en scheelt een hoop geloop van de ene naar de andere kant van de stad. Maar ook hierbij geldt dat het een voertuig betreft dat niet verzekerd is onder de Nederlandse Aansprakelijkheidsverzekering, schade is dus niet verzekerd! Check daarom voordat je gaat rijden in de app of het aansprakelijkheidsrisico is meeverzekerd binnen de voorwaarden van het ‘lidmaatschap’. En als dat zo is, handel hier dan naar bij een ongeval; meld de schade direct in de app van de deelstep, maak foto’s van de situatie, leg de plaats van het ongeval vast, toon aan dat het met de deelstep is veroorzaakt en volg de instructies in de app.

 

Links naar websites over dit onderwerp

Hierbij tref je wat links over dit onderwerp die naar de officiële website verwijzen:

Verboden voertuigen op de weg | Voertuigen op de weg | Rijksoverheid.nl

Bijzondere bromfietsen | RDW

Regels voor elektrische steps | Voertuigen op de weg | Rijksoverheid.nl

Hierbij een link naar de website van de grootste aanbieder van elektrische deelsteps in het buitenland:

Hoe meld je een ongeval? – Help Centre (li.me)