Is jouw woning winterklaar?

Het is weer herfst! En dan komen de gezellige koude wintermaanden er weer aan. Gezellig bij de warmte van de open haard en beschermd tegen regen en harde wind. Laat die vreugde niet omslaan door brand in de open haard, overstroming of lekkage van het dak en rondvliegende tuinmeubels.

Hoe kun je dit proberen te voorkomen?

Open haard en schoorsteen

Laat minimaal 1x per jaar de schoorsteen vegen en gecontroleerd worden door een erkend schoorsteenbedrijf om brand in het rookkanaal te voorkomen. Dit is bij sommige verzekeraars zelfs een verplichting om recht op vergoeding van schade te krijgen. Daarbij zijn er verzekeraars die aan het schoonmaken aanvullende eisen stellen, zoals bijvoorbeeld dat het schoonmaken door een aangesloten bedrijf uitgevoerd dient te worden. Controleer deze voorwaarden daarom in uw polisvoorwaarden of vraag dit na bij uw tussenpersoon of verzekeraar.

Bij brand kan het vervelende consequenties hebben wanneer niet aangetoond kan worden dat het schoonmaken is gedaan en dat wel als uitsluiting genoemd staat.

Daken, goten en afvoeren

Met het vallen van de bladeren in de herfst kunnen de dakgoten en afvoeren verstopt raken door de bladeren die zich hebben verzameld rond de afvoer. Hierdoor kan het regenwater niet goed afgevoerd worden. Wanneer het water te hoog staat op het dak of in de goot kan dit over het lood door de bakstenen naar binnen komen met waterschade tot gevolg. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten en herstel kan weer lang gaan duren. Dit terwijl het simpel is te voorkomen door de bladeren uit de goten en afvoeren regelmatig weg te halen, zodat het water goed kan weglopen.

Tuinmeubilair

Ook de wind kan in de herfst en wintermaanden stormachtig zijn. Probeer zoveel mogelijk tuinmeubilair binnen te zetten, of zet het goed vast zodat het bij storm niet gaat schuiven of omvallen. Tafels kunnen bij storm makkelijk omwaaien. Tafelbladen van glas kunnen daardoor voor vervelende schades zorgen. Niet alleen aan de tafel maar ook aan de straat zelf.

Niet alle schade valt namelijk onder de dekking bij harde wind of storm.

Wanneer je voorgaand “onderhoud” hebt gedaan kun je rustig en zonder zorgen van de aankomende wintermaanden genieten. Lekker thuis bij de open haard of onder een plaid in de bank. Mocht er alsnog schade ontstaan, ben je natuurlijk welkom bij je tussenpersoon!