De Groene kaart

Wat is de Groene kaart?
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs, zo wordt het document tegenwoordig genoemd. Het is het bewijs dat uw voertuig minimaal WA-verzekerd is. De kaart is niet overal verplicht, maar in sommige landen wel. Op de kaart staat het alarmnummer waar u contact mee moet opnemen in geval van nood, inclusief het internationale telefoonnummer. Daarom is het handig altijd een exemplaar bij u te hebben. Ook staan de landen waar de auto verzekerd is. Vanaf 1 juli 2020 wordt de groene kaart niet meer op groen, maar op wit papier gedrukt. Ook is het lang niet altijd meer nodig om deze op papier bij u te hebben, maar kunt u deze ook digitaal opslaan op uw mobiel.

Groene kaart is witte kaart geworden.
Vanaf 1 juli 2020 wordt de groene kaart op wit papier gedrukt in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart zelf ook gewoon in zwart-wit printen als u het prettig vindt om een papieren versie bij u te houden. Heeft u nog een verzekeringsbewijs op groen papier? Geen probleem. Deze groene kaarten blijven geldig tot aan hun vervaldatum.

Hoe ontvangt u de groene kaart?
De groene kaart versturen wij normaliter alleen digitaal. Het voordeel is dan dat u deze altijd bij de hand heeft en ook digitaal kunt opslaan (op uw mobiel). In Nederland is het namelijk al jaren niet meer nodig om bij schade de groene kaart te laten zien. De politie kijkt aan de hand van uw kenteken in de centrale registers na of verzekerd bent. U heeft uw groene kaart (het internationaal verzekeringsbewijs, IVB) per mail ontvangen bij uw laatste auto polisblad.

In welke landen is de Groene kaart niet meer verplicht?
In de meest populaire Europese vakantiebestemmingen heeft u de kaart niet nodig, dat geldt voor: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Het is dan wel handig om de kaart digitaal bij u te houden of een kopie (op wit papier) mee te nemen. Door het verzekeringsbewijs digitaal bij u te hebben, heeft u alle relevante informatie bij de hand. Wel zo handig. Mocht u naar een land gaan waar de groene kaart nog wel verplicht is, moet de groene kaart in kleur worden afgedrukt (zwart/wit mag dan niet). In die gevallen kunt u zelf de kaart in kleur afdrukken of kunnen we u een gedrukt exemplaar toesturen. Neem dan contact met ons op.

Aparte kaart voor de caravan.
Soms heeft u voor een caravan of aanhanger een groene kaart nodig. Dit is het geval als uw caravan of aanhanger zwaarder weegt dan 750 kg. U bent dan verplicht om in alle landen een speciale groene kaart bij u te hebben. Is uw caravan of aanhanger lichter dan 750 kg? Dan moet u in Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië en Spanje alsnog een kaart bij u hebben. Ook als u op doorreis bent in deze landen. Mocht dit voor u van toepassing zijn, neem dan contact met ons op