Check de dekking van jouw reisverzekering

Binnenkort op vakantie? Neem de dekking op uw reisverzekering voor vertrek even door om te kijken of dit passend is bij de reis die jij, of jouw kinderen, gaan maken! Denk hierbij aan de dekking voor autopechhulp, Europa- of Werelddekking, medische kosten, verzekerde bedragen voor reissom en bagage en het wel of niet kiezen voor een annuleringsverzekering.  

Wij merken dat een doorlopende reisverzekering vaak wordt afgesloten en daarna door de jaren heen niet meer bewust wordt doorgenomen. Een doorlopende reisverzekering loopt vaak jaren, hierdoor kan het reisgedrag en daardoor de verzekeringsbehoefte in de loop der jaren veranderen.  

Omdat de doorlopende reisverzekering uit verschillende rubrieken bestaat, kan deze júist op elk moment aangepast worden aan het reisgedrag en kan een mooi maatwerkproduct afgesloten worden.  

Wij zullen een aantal voorbeelden geven van veelvoorkomende situaties die makkelijk voorkomen kunnen worden: 

  • Als de aanleiding voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering een geboekte vliegvakantie is, zal op dat moment waarschijnlijk niet gekozen worden voor de dekking autopechhulp. Wanneer in een later stadium een keer gekozen wordt voor een autovakantie en men er niet aan denkt om de reisverzekering aan te passen, kan er een vervelende situatie ontstaan bij pech onderweg. De traditionele pechhulpverzekering op de auto zelf die veel mensen hebben, biedt vaak een mindere dekking waardoor het reisplezier flink verpest kan worden. Wij adviseren onze relaties daarom deze dekking op de reisverzekering bij te verzekeren. 
  • Een ander veelvoorkomend voorbeeld is de keuze voor Europa- of Werelddekking en het bijbehorende bedrag voor de eventuele annuleringsverzekering. Denk hierbij ook aan de alleenreizende thuiswonende kinderen die op de polis van de ouders meeverzekerd zijn en misschien reislustiger ingesteld zijn en de wereldgrenzen meer opzoeken. Als de ouders dan Europa dekking hebben gekozen en de kinderen gaan naar een land buiten de Europese grenzen, kan er sprake zijn van een onverzekerde reis. Tegen een kleine meer-premie is de dekking makkelijk uit te breiden naar Werelddekking waardoor problemen voorkomen kunnen worden.  
  • Het reisgedrag van consumenten is door de jaren heen veranderd. Luxere reizen en/of bijvoorbeeld rondreizen worden aangeboden en veelvuldig geboekt. De reissom van deze reizen kunnen behoorlijk oplopen. De standaard dekking op de annuleringsverzekering is vaak een bedrag van rond € 1500,00 per persoon per reis. Bij annulering van een duurdere reis, zal het deel dat daarboven valt buiten de dekking vallen. Het is echter ook mogelijk om voor een hoger verzekerd bedrag te kiezen.  
  • De meeste reisverzekeraars bieden binnen 1 polis verschillende dekkingspakketten aan, met verschillende maximum verzekerde bedragen voor bagage. Als je van jezelf weet dat je van dure spullen en kleding houdt, adviseren wij het pakket met de hoogste verzekerde bedragen te kiezen. Denk hierbij ook aan merk ski jassen die al snel boven het maximum verzekerd bedrag per object komen, maar wel gemakkelijk beschadigd raken. Het zou zonde zijn als het verzekerd bedrag dan niet toereikend blijkt.  
  • Wanneer je van een actieve vakantie houdt en je jouw eigen uitrusting meeneemt voor het uitoefen van deze activiteiten (racefiets / elektrische fiets / kite-uitrusting / ski-uitrusting enzovoorts) zijn de standaard verzekerde bedragen vaak ontoereikend. Wel is er de mogelijkheid om de dekking Extra sportuitrusting mee te verzekeren waarmee het verzekerd bedrag flink verhoogd kan worden. 
  • Het is al vervelend genoeg als je tijdens je reis te maken krijgt met lichamelijk ongemak en naar een arts moet tijdens de reis. Denk er in het geval van een bezoek aan een ziekenhuis in het buitenland altijd aan om meteen de alarmcentrale van de zorg- of reisverzekering te bellen! Op de zorgverzekering die elke Nederlandse inwoner standaard heeft, zijn medische kosten die in het buitenland worden gemaakt niet, of mogelijk niet volledig meeverzekerd. De doorlopende reisverzekering biedt de mogelijkheid om de dekking uit te breiden met MeCdische kosten. Binnen deze rubriek vallen dan kosten die niet op de zorgverzekering verzekerd zijn en wordt het basis eigen risico van de zorgverzekering (€ 385,00 per jaar) betaald als dit op wordt gebruikt door de in het buitenland gemaakte medische kosten.  

Zoals je kunt lezen is er voor ieder persoon en iedere reis een mogelijkheid om de doorlopende reisverzekering naar ieders wens uit te breiden en aan te passen. Vaak kan tegen een geringe meer-premie de dekking flink uitgebreid worden waardoor je ontspannen kunt gaan genieten van jouw reis. Uiteraard kent elke reisverzekering ook beperkingen en uitsluitingen waardoor nooit alles verzekerbaar zal zijn.  

Wij adviseren je de doorlopende reisverzekering gelijk na het boeken van elke reis onder de loep te nemen om te beoordelen of deze nog passend is voor de reis die komen gaat. Uiteraard kun je altijd contact met ons opnemen zodat wij je kunnen informeren en helpen.  

Wij wensen je een rustige en ontspannen vakantie toe en voor daarna een goede reis naar (t)huis!