Is met de allrisk dekking uw inboedel altijd en overal verzekerd?

Hoewel er bij een allrisk dekking heel veel WEL onder de dekking valt, zijn er op de inboedelverzekering met allrisk dekking ook situaties die niet verzekerd zijn. Zo wordt er in de verzekeringsvoorwaarden allereerst gesproken over de plek waar de inboedel is verzekerd. Dit is over het algemeen (hierover kunnen verzekeraars verschillen) IN de woning. Er zijn ook plaatsen buiten de woning waar inboedel wel is verzekerd, maar daarbij zijn dan een beperkte dekking en vaak maximale vergoedingen van toepassing. Schade aan inboedel is dus meestal alleen IN de woning verzekerd en niet in de tuin of buiten op straat.

Wat voor schade ontstaat er dan zoal aan uw inboedel buiten de woning?

  • Het kan voorkomen dat u tijdens een wandeling struikelt waardoor uw bril en broek stuk zijn. De bril en broek bevinden zich dan buiten de woning waardoor er geen dekking is.
  • U hangt uw kleding op in een kleedkamer van bijvoorbeeld een sporthal. Diefstal hiervan valt niet onder de dekking van de verzekering. Hoewel de inboedel zich dan wel in een ander gebouw bevindt, is er alleen dekking wanneer er zichtbare braaksporen zijn aan de buitenkant van het gebouw of het gedeelte van het gebouw dat u in gebruik hebt. Dit is wanneer er bijvoorbeeld een kluisje wordt opengebroken.
  • U heeft uw jas opgehangen in een kroeg en aan het einde van de avond heeft iemand anders uw jas meegenomen.

Het is natuurlijk niet zo raar dat bij de laatste 2 voorbeelden geen dekking is, omdat iedereen bij uw spullen kan komen. Er is dan geen toezicht op uw spullen.

Waar ben ik dan wel voor verzekerd?

Bij een inboedelverzekering met allrisk dekking bent u naast de met name genoemde gebeurtenissen (zoals brand, water, diefstal) aanvullend verzekerd voor schade aan uw inboedel die is veroorzaakt door andere, plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen in de woning. Schade door bijvoorbeeld vallen en stoten is daarbij ook verzekerd. Denk hier bijvoorbeeld aan een lamp die omver gestoten wordt doordat u er met de wasmand tegenaan loopt.

Is er een schade ontstaan en wilt u weten of er dekking op uw verzekering is? Laat het ons dan weten. Dan kunnen wij voor u nagaan of er dekking is conform de voorwaarden van uw verzekeraar.

Elke verzekeraar heeft verschillen in de voorwaarden waardoor het de moeite waard is om voor uw specifieke geval de voorwaarden van uw verzekeraar door te nemen of er dekking is voor uw schade.