Is een bootverzekering verplicht?

Als de temperaturen omhoog gaan en het zonnetje op haar lekkerste is, dan is de watersport een favoriete bezigheid. Zeker in deze tijden van afstand houden en géén druk bezochte terrasjes zien wij ook een groei in het aantal watersport activiteiten.

Gezellig met het gezin genieten van je boot gaat net wat makkelijker als je weet dat je goed verzekerd bent. De vraag is dan ook of je boot verzekeren verplicht is? Dat is afhankelijk van je situatie en dus is een eenduidig antwoord hierop is niet te geven. In de basis is het zo dat er in Nederland geen wet bestaat die je verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Maar verstandig is het zeker wel.

Waarom je boot verzekeren?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en door de groeiende populariteit van het varen is het alleen al daarom verstandig een bootverzekering af te sluiten. Er zijn ook nog andere voordelen:

  • Een gewone aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is niet voldoende. Het is daarom verstandig een bootverzekering af te sluiten.
  • Inboedel is meeverzekerd . Bij volledig casco geldt een uitgebreide inboedeldekking.
    Diefstal en inbraak is verzekerd. Zo hoef jij je ook geen zorgen te maken als je niet actief je boot gebruikt. Bij zowel de beperkt- als de volledig cascodekking is dit meeverzekerd.
  • Na schade direct weer het water op.

Wanneer moet jij je boot verzekeren?

Zodra je de keuze hebt gemaakt dat jij je boot gaat verzekeren, en welke verzekering dit wordt, wil je weten wanneer je deze verzekering moet afsluiten. Aangezien een bootverzekering direct is af te sluiten, kun je dit op alle momenten doen.

Situatie in Nederland

Er is geen wet- of regelgeving die je verplicht een bootverzekering te nemen in Nederland. Maar als je een boot hebt waarvoor je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) geen dekking biedt kun je eigenlijk niet zonder. Als je onbedoeld en per ongeluk schade toebrengt aan anderen kan dat dusdanig in de papieren lopen dat je financieel niet in staat bent die schade te vergoeden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schade aan sluisdeuren of een ernstige letselschade aan een zwemmer die je niet zag.

Het is ook vaak verstandig om schade aan je eigen boot mee te verzekeren. Denk hierbij aan de waarde van je boot, hoe vaak (en waar) je vaart en je financiële veerkracht als er iets gebeurt en je niet verzekerd bent voor je eigen schade.

Voldoende reden dus om je hierover verder te laten informeren. Benieuwd hoe dit voor jullie specifieke situatie van toepassing is neem dan contact met ons op. Dit kan op telefoonnummer 0229-544333 of per mail info@braasenpartners.nl